rondos.nl | Raket uitgaven

Raket uitgaven

Bij (uitgeverij) Raket (en Kunst Kollektief Dubio) verschenen in de loop der tijd zo'n 22 boekjes en brochures, 14 fanzines, 2 boekwerken, 13 stripboeken, 3 kinderboerken, 30 affiches, 31 aanzichtkaarten, 13 buttons, 3 stickers en 30 folders en pamfletten.
Tesamen in een oplage van meer dan 100.000 exemplaren.
Alle uitgaven waren in eigen beheer. Dat wilde meestal zeggen dat we alles zelf bedachten, schreven, illustreerden, tekenden en fotografeerden, en ook vormgaven en opmaakten. En bovendien ook nog zelf stencilden of drukten. Vervolgens werd er dagenlang vergaard, geraapt, geniet en gelijmd.
We verkochten onze uitgaven in Huize Schoonderloo en bij optredens, en later in onze boekwinkel Raketbasis. Altijd tegen kostprijs. Verder vond de verkoop plaats bij (linkse) boekhandels en enkele sympathieke strip- en platenwinkels. Maar het leeuwendeel van de verspreiding verliep vooral via het ondergrondse distributienetwerk van vrienden en bekenden.
De latere boeken, zoals Ze zijn er weer... en Rood Rotterdam in de jaren ’30, verkochten we ook of vooral via de reguliere boekhandels. Maar nog altijd tegen een zo laag mogelijke verkoopprijs. In 1985 fuseerde uitgeverij Raket met de Amsterdamse krakersuitgeverij Lont. Uitgeverij Raket & Lont hield in 1987 op te bestaan.

volgende pagina
vorige pagina